Algemeen ondervoorzitter CD&V, Vlaams Volksvertegenwoordiger en Deelstaatsenator

CD&V
26-04-2018

In mei: aandacht voor bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

In mei vragen het Centrum voor Kankeropsporing en de partners extra aandacht voor het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Vroegtijdige opsporing biedt de beste bescherming tegen baarmoederhalskanker. Vrouwen van 25 tot en met 64 jaar worden aangemoedigd om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Naast een uitstrijkje om de drie jaar is ook preventie belangrijk. De Vlaamse overheid biedt alle meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs gratis het vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV) aan. Dit is het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Meisjes die nog niet gevaccineerd en jonger dan 19 zijn, kunnen het vaccin met een voorschrift van een arts bij de apotheker kopen. De arts kan het vaccin dan toedienen.

Lokale besturen kunnen hun steentje bijdragen om het belang van vroege opsporing van baarmoederhalskanker bekend te maken bij de burger. Dit kan door de zichtbaarheid van het bevolkingsonderzoek te verhogen met de beschikbare ondersteuningsmiddelen, zoals affiches, een digitale pancarte of een artikel in het lokaal infoblad. Maar ook door een lokaal project te initiëren of te ondersteunen.

Voor meer informatie over de actiematerialen die beschikbaar zijn voor lokale partners en voor inspirerende ideeën over wat u extra kunt doen, kunt u terecht bij het Logo en via www.vlaamse-logos.be

Bookmark and Share

Zoeken